• 01-Boneo-Primary-School
  • 02-Boneo-Primary-School
  • 03-Boneo-Primary-School
  • 04-Boneo-Primary-School
  • 05-Boneo-Primary-School
  • 06-Boneo-Primary-School
  • 07-Boneo-Primary-School
  • 08-Boneo-Primary-School
  • 09-Boneo-Primary-School
  • 11-Boneo-Primary-School
  • 13-Boneo-Primary-School

  • 14-Boneo-Primary-School

Boneo Primary School – New Building

Submitted for DEECD Design Awards

Key PRO-ARK Pty Ltd staff:
Mario Duvnjak & Scott Tseng
Project cost: $3.45 Mil

The Department of Education and Early Childhood Development commissioned our office to design, document and to administer the construction contract for the approximately 1500m2 and $3.45 Mil. new school building. This included six new class rooms, library, IT teaching spaces, administration, sick bay, amenities and immediate courtyards to classrooms with openable walls. The site allowed approximately 4-6 meters on all four sides as available space for construction.

The project required an extensive decanting program, i.e. the removal and relocation of existing portables to clear the construction site, re-commissioning of the same relocated portables and, upon completion of the new building, to once again decant and relocate some of the retained portables and permanently remove others, allowing the construction of the two new sport courts, playground and surrounding landscape areas.

The program required that the school operate, without stoppage, during the construction period, except for scheduled school holidays.

The selection of materials required Part J / ESD compliance, including thermally improved cladding, roofing, glazing, cross ventilation, cowels with dampers to manage heat, overhangs, water tanks for gardens and WC flushing etc.

The project was designed within 5 weeks, including extensive client consultation and approval. It was documented within 8 weeks, tendered, and construction took place over 12 months, with architectural variations of less than 3%.

The project was officialy opened by the Federal Minister of Parliament for Education, who praised the efficiency of the project, and the contemporary design which met all of the current teaching pedagogies.

Prior to the project, the school struggled to fill the available enrolment to its full capacity; two years after the project there is a waiting list.